Rólunk

A meditáció felszabadít és boldoggá tesz!

 

A Vipassana jelentése: úgy látni a dolgokat, ahogyan azok valójában vannak. Vagyis, aki ezt a meditációt gyakorolja, nagyon mélyen elköteleződik a Valóság iránt. A Valóság kutatására, meglátására azért kell törekedni, mert a mindennapjainkban nagyon eltértünk tőle, és egyáltalán nem látjuk a Valóságot. A nem valóság (az illúziók látszatvilága) megbetegíti az embert, a Valóság viszont felszabadít és boldoggá tesz. A vipassana meditáció nagyon ősi módszer, amelyet két és fél évezreddel ezelőtt univerzális bajok ellen szolgáló gyógyírként kezdett tanítani a történelmi Buddha, aki maga is ennek a módszernek a segítségével világosodott meg a bódhi fa alatt.

Ezt a meditációt bárki gyakorolhatja, nem kell hozzá buddhistának lenni, nem kíván hittételeket. Senkit nem áltat hamis ígéretekkel, nem kínál gyors megvilágosodást, de! a rendszeresen gyakorlónak mélyreható változásokat hoz az életébe. Rendezetté, összeszedetté válik a személyiség, kitisztul és összeszedetté válik a gondolkodás, megtisztul az elme, ezen keresztül pedig a sors is rendezetté válik.

Tizenöt évvel ezelőtt mély válságba került az életem, amely minden szinten összeomlott. Ebben a nagyon reményvesztett helyzetben találkoztam a vipassana meditációval. Ez mutatkozott az egyetlen útnak, ami valamiféle pislákoló reménnyel töltött el, így hát elkezdtem gyakorolni. Eleinte nagyon nehéz volt, fizikailag is, pszichésen is, ám más megoldás nem lévén, gyakoroltam rendületlenül. Szavahihető, komoly emberek azt mondták, hogy gyakoroljak, ne hagyjak fel a meditációval, és ez előbb-utóbb kivezet a válságból.  Szerencsére kellően nyitott és kíváncsi ember vagyok, ezért úgy döntöttem, hogy lesz, ami lesz, végére járok ennek. Vesztenivalóm nem volt, rosszabb valószínűleg már nem lesz, így hát kitartóan gyakoroltam minden nap. Amikor alkalom nyílott rá, elmentem hétvégi, vagy hosszabb elvonulásokra. Egyre inkább az életem részévé, életformává vált a meditáció. Az elmém – ha nem is egyik napról a másikra – kezdett megtisztulni, ezzel párhuzamosan a sorsom is szép lassan kisimulni. Nem hirtelen egyik napról a másikra, és nem látványosan, de rendeződött az életem.

Később eljutottam Dél-Kelet Ázsiába, hogy ottani mesterektől tanuljak, akik évezredes tudásukat szívesen megosztják a lelkes tanítványokkal. Időközben felébredt bennem a vágy, hogy Magyarországon is elterjedjen a vipassana meditáció, hogy válságban lévőknek, a keresőknek ne kelljen Dél-Kelet Ázsiába utazniuk, hanem itthon tudjanak meditálni.

Személyes misszióm, hogy minél jobban elterjesszem a vipassana meditációt, és segítsem az embereket a mentális megtisztulás és felébredés útján. Hiszem, ha sikerül elérni, hogy a családoknak mindössze a tíz százalékából egy-egy fő  rendszeresen meditáljon, akkor mélyreható és pozitív változások indulnak el ebben az országban.

Dobos Tamás DhammaSun

Tel.: +36 30/9226 441

email cím:

 

 

;