Miért meditáljak?

Az elmélyült meditáció során endorfin (endogén morfium) vegyületek, vagyis a morfiumokhoz hasonló, csak nem mesterségesen, hanem a szervezet által természetes úton előállított vegyületek termelődnek, illetve kerülnek be a véráramba. Ugyanilyen endorfinok termelődnek például a hosszútávfutóknál is (úgy is hívják, hogy a futók gyönyöre), vagy nagy fájdalmakkor, de újabban kimutatták, hogy a várandósság harmadik hónapjától az anya szervezetében is ilyen vegyületek termelődnek. Amikor az endorfinok bekerülnek a véráramba, nagy boldogságérzet önti el az embert. Boldogsághormonnak is nevezik. A hosszútávfutók ezért futnak, a meditálók ezért gyakorolnak. Legalábbis ez az egyik, a testi, anyagi megközelítése annak a kérdésnek, hogy miért meditáljunk (és persze annak is, hogy miért gyötrik magukat a hosszútávfutók).

A meditáció során lelassul és mélyebbé válik a légzés, a szívverés lecsökken, aminek következtében a vérnyomás is az egészséges szintre áll be. Az agy két féltekéje összehangolódik, és az idegrendszer lenyugszik. A rövid válasz a címben feltett kérdésre: azért meditáljunk, hogy harmonikussá váljon az életünk. De a vipassana meditációnak az élet szinte minden területén tapasztalható pozitív hatása van. Gyakorlásával növekszik a koncentrációs képességünk, kitágul a tudat, és így jótékony távlatok és belátások nyílnak meg előttünk. Lelki egyensúlyhoz és olyan szilárd belső békéhez vezet, amelyet a világban egyre jobban elhatalmasodó válság sem ingathat meg. A meditáció során az elme fokozatosan elcsendesedik, miközben stressz szabadul fel, a szervezet és elme a pihenő éberség állapotába kerül.  Tudjuk, hogy a stressz áll szinte minden betegség mögött, így a stresszoldás elengedhetetlen a mentális és fizikai egészséghez.

Hosszabb távon megszűnik az álmatlanság, a függőség a tudatmódosító szerektől, javul az egészség, rendezetté válik az agyműködés, és normalizálódik a testsúly. A rendszeresen meditáló kevesebbet idegeskedik, javul a memóriája, jobban tud tanulni, megnő az önbecsülése és a személyiség rendezetté, harmonikussá válik.

Ha szeretnél több érdekes információt és egy gyakorlaton keresztül ki is próbálnád, akkor

jelentkezz ingyenes e-mail tanfolyamunkra
;