A meditáció tárgya és az érzékelés hat világa

Posted by on 2013/05/27 in Vipassana meditáció | 0 comments

logoHogyan észleljük a tárgyakat? A szemünkön, fülünkön, orrunkon, nyelvünkön, testünkön és elménken keresztül. A meditáció szempontjából hat világ van: a látás világa, a hallásé, a szaglásé, az ízlelésé és a gondolkodás világa. Az első öt fizikai és az utolsó szellemi (mentális). Minden, amit ezen a hat érzéken keresztül észlelünk, meditációs tárgy, bármi, amit látsz, meditációs tárgy. Ha ülsz, és a tested érinti a talajt, az érintkezés maga is egy meditációs tárgy. Hangot hallasz, ami egy másik meditációs tárgy. Nincs semmi, ami ne lehetne a meditáció tárgya. A világot csak ezen hatféleképpen érzékelhetjük.

Koncentráció

Mire figyeljünk? Csak egy elménk van, de hat tárggyal kell megbirkóznunk. Most látod a szöveget. Ez egy vizuális tárgy. Továbbá gondolkozol azon, amiről ez a szöveg szól, ez egy mentális tárgy. A tested érintkezik a székkel, amin ülsz, ez szintén egy másik tárgy, összesen három tárgy. Most melyikre figyelj?110_tv17agy_2

Ez az a pont, ahol belép a technika. Képzeld el, hogy az elme egy őrszem, akinek figyelnie kell valamit, mondjuk egy házat, aminek hat ajtaja van – a szemajtó, a fülajtó, az orrajtó, a nyelvajtó, a testajtó és az elmeajtó. Egyedül vagy otthon, és nem érzed magad biztonságban. Valaki bejöhet a főbejáraton, valaki esetleg a hátsóajtón. Ott vannak, és el kell kapnod őket. Ezt úgy tudod megtenni, hogy becsuksz öt ajtót, és a fennmaradó egyet figyeled, és elkapod a személy(eke)t, aki(k) azon keresztül jön(nek). Ez az, amit koncentrációnak hívunk. Egy pontra fókuszálsz.

A képességet, hogy a figyelmedet egy ajtón tartsd és a ne a többin, koncentrációnak hívják. Az elmédet egy ponton tartod. El akarsz menni a szupermarketbe, a könyvtárba, meg akarod látogatni egy barátodat és egy videót is meg akarsz nézni otthon – ez négy dolog. Melyiket fogod csinálni? Hacsak nincs erős elméd, egyiket sem leszel képes élvezni. Az elméd boltba megy, amíg a barátoddal beszélsz. A kettő közül egyiket sem élvezed teljesen. Ha erős az elméd, és eldöntöd „filmet fogok nézni”, akkor képes leszel ülni és megnézni. Akkor, amikor a filmet nézed, az elméd nem megy bevásárolni, vagy bármelyik barátodhoz vagy a könyvtárba. Ez a koncentráció. (folytatjuk)

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

;