Létezik látható kvantumtárgy

Posted by on 2013/05/29 in kvantumfizika | 0 comments

quantum-1A kvantumfizikusok immár lassan száz éve felfedezték, hogy az a világ, ami a mi emberi léptékünkön az általunk megszokott módon működik, egészen másképpen, más fizikai törvényeknek engedelmeskedve működik szubatomi szinten. A mi emberléptékű valóságunk igazából nem a valóság, tele van látszattal, illúzióval. Buddha 2500 évvel ezelőtt nagyon hasonló dolgokat állított a mi hétköznapi valóságunkról, amiről olyanokat mondott, hogy illúzió és üresség. Hétköznapi tudatszinten azt gondoljuk, hogy ilyen a világ, mert ilyennek tapasztaljuk. Ám az empirikus természettudomány eszközeivel, pusztán tapasztalattal, és mérésekkel (tehát nem módosult tudatállapot segítségével!) bebizonyosodott, hogy a valóság teljesen más, mint amilyennek tapasztaljuk. Kiderült például, hogy az idő egyáltalán nem lineáris, hogy a testek kettő, vagy akár több helyen is képesek lenni ugyanabban az időben, és még rengeteg furcsaságot fel lehetne sorolni.

220px-Aaron_OConnellA kvantumfizika napjainkban kezd megérkezni a köztudatba, lassan kezdünk hozzászokni annak állításaihoz. Elfogadjuk, hogy szubatomi szinten valóban máshogy viselkednek a részecskék, teljesen eltérően az emberi léptékű tárgyaktól. Egy áttörést jelentő kísérletben azonban, Aaron O’Connell (képünkön) feloldja ezt a megkülönböztetést azáltal, hogy létrehoz egy szabad szemmel is látható tárgyat, amely bizonyítottan képes két helyen jelen lenni egyszerre. Az itt mellékelt előadásában egy izgalmas szempontot ajánl az eredmény végiggondolására.

Lavaza-vagy-ket-arcssan hozzá kell szoknunk ahhoz a gondolathoz, hogy a mindennapok világa azért olyan, amilyen, mert mi olyannak látjuk, olyannak gondoljuk el. Az elménkkel teremtjük a világot és nem fordítva. Nincsen olyan, hogy objektív valóság, nincsen olyan, hogy tudatunktól független anyag.  Mit látsz a baloldali képen? Vázát, vagy két arcot? Ez csak tőled függ, hogy melyiket akarod látni?

Ha kilépünk a hétköznapi tudatosságból egy magasabb tudatszintre, ott képesek vagyunk rálátni és megtapasztalni a valóságot, olyannak, amilyen az valójában. Sőt, képesek vagyunk akár meg is változtatni. A fizikus O’Connell kísérlete és előadása azért izgalmas, mert Ő szigorúan egzakt, tudományos módszerekkel lépett olyan területre, ami eddig el volt zárva a tudomány világától (külső út), és csak a meditáció útján (belső út) volt megtapasztalható.

Lassan tehát hozzá kell szoknunk ahhoz a gondolathoz, hogy valójában egyszerre több helyen vagyunk, hogy az idő csak a mi elménkben létezik… A hétköznapi tudatosságunk egy nagyon szűk világot kínál nekünk, és valójában ennél sokkal többre születtünk.

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

;