Dél-Amerikában ezt így csinálják

Posted by on 2013/06/04 in Személyes | 0 comments

Ayahuasca_Peru_gallery__556x400Dél-Amerika archaikus indián közösségei sámán hitet követnek (legtöbbször a katolikus hit mellett). A sámán a közösség spirituális vezetője, egyúttal gyógyító ember, aki módosult tudatállapotban kér segítséget, folyamodik tanácsért, vagy gyógyít. A sámán utazik az alvilágba és a felvilágba, ehhez az utazáshoz pedig segédeszközöket használ, különböző tudatmódosító szereket, gombákat, gyógynövényeket, izzasztókunyhót, dobolást… Egyik ilyen gyógynövényfőzet az ayahuasca tea, amit szentként tisztelnek Dél-Amerikában, és vannak közösségek, falvak, ahol rendszeresen fogyasztják. A nyugati (amerikai, európai) világ most kezdi felfedezni az ayahuasca teát, és annak a személyiségre gyakorolt hatását. A hét végén egy szertartás keretében nekem is alkalmam volt kipróbálni a főzetet.

ceremonyAz ayahuasca tea (egy-egy kortyot kell inni belőle) megszünteti a gondolkodásnak a koncepcionális, ítéletalkotó részét, és így az ember a dolgokat önmagukban látja, úgy ahogyan azok vannak, minden koncepció, ítélet nélkül. Itt csak utalásszerűen említem meg A. Huxlleynak a Megismerés kapui című (magyarul is megjelent) rövid dolgozatát (Huxley ebben egy mescalin nevű – ugyancsak a dél-amerikai indiánok által használt – gyógynövényt kontrollált, felügyelt körülmények között fogyasztott, és leírta az eközben tapasztalt élményeit), amelyben ugyancsak arról ír, hogy nem víziói voltak, hanem csak a létező dolgokat észlelte másként, illúziók és koncepciók nélkül. Éppen úgy, ahogyan arra a vipassana meditációban is törekszünk. Akinek szokatlan a módosult, kitágult, nem hétköznapi tudatállapot, aki az önismereti útnak az elején jár, annak a tea fogyasztása tudatrobbanáshoz vezethet, ami persze óriási revelációval jár együtt.

Nekem, aki tíz éve nap, mint nap gyakorlom a vipassana meditációt, egyáltalán nem okozott tudatrobbanást és revelációt. Véleményem szerint a vipassana meditáció – bár egy lassan építkező, nagy fegyelmet igénylő ösvény – jobb, mint az ayahuasca tea, vagy más tudatmódosító növények útja. Aki rendszeresen gyakorolja a vipassana meditációt, annak a tudata lassan kitágul, egyre érzékenyebbé válik a valóság koncepció nélküli befogadására. Viszont ez egy fokozatos út, és nem jár hirtelen változással.

Aya-ceremonyÉrdemes megnézni Feldmár András kisfilmjét, amelyben az ayahuascáról beszél, és amit itt tudsz megnyitni. Ebben elmondja, hogy azok, akik az ayahuascát rendszeresen, rituális környezetben fogyasztják, csökkentett pánikszintet és reménytelenséget mutatnak, és általában véve is bizakodóak. Fizikai hatását tekintve a hányinger mellett a teának nincs negatív hatása. Továbbá itt tudsz megnyitni egy egy órás (angol nyelvű) ismertetőt. Ebben a filmben azt is meg tudod nézni, hogyan néz ki egy ayahuasca szertartás Dél-Amerikában, az Amazonas partján, vagy Kanada északi részén.

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

;