Buddha, a részecskék és a hologram (1. rész)

Posted by on 2013/06/01 in Személyes | 3 hozzászólás

Az akadémikus tudományok számára is lassan kezd derengeni, hogy az érzékszervek által tapasztalt világ csak egy szelete a valóságnak. A mélyebb szinteken a teljes világegyetem összefügg, az elme pedig nemcsak vetíti a valóságot, hanem alakítja is. quantum-1

A ’80-as évek elején egy francia kutatócsoport felfedezte, hogy bizonyos körülmények között a szubatomi részecskék, például az elektronok képesek egymás között az azonnali kommunikációra, függetlenül a közöttük húzódó távolságtól. Így nem számít, hogy pár méterre vagy 10 millió kilométerre vannak-e egymástól.

A kísérletsorozat eredménye szerint minden részecske tudja, hogy mit csinál a másik. Ez azonban ellentmond Einstein azon tézisének, miszerint semmilyen információ nem haladhat a fénysebességnél gyorsabban.

3D-Hologram-Security-LabelMivel a fénysebességnél gyorsabb haladás egyet jelent az időkorlát áttörésével, a megdöbbentő kilátások arra indítottak néhány fizikust, hogy megkíséreljék megmagyarázni, mi állhat valójában a francia kutatócsoport megfigyeléseinek a hátterében. Az University of London fizikusai arra a következtetésre jutottak, hogy ezek az eredmények közvetve az objektív valóság cáfolatát jelentik. Vagyis az univerzum kézzelfogható szilárd formája csupán látszólagos, a mindenki által megélt valóság nem más, mint egy gigantikus hologram.

A hologramok tárgyak háromdimenziós képei. Ezeket úgy készítik, hogy a megörökítendő tárgyat először lézersugárral végigpásztázzák. Majd egy második sugár fénye a visszaverődő mintával interferenciát hoz létre, és ezt a mintát örökítik meg a filmen. Előhíváskor a film csupán fényes és sötét vonalak kavalkádja, de ha lézerfénnyel világítják meg, megjelenik az eredeti tárgy három dimenziós képe. Ami miatt a hologram különösen érdekes, hogy a hologram minden szelete az eredeti információ egészét tartalmazza. Ez azt jelenti, hogy ha egy tárgy hologramját félbe vágjuk, akkor nem két félt fogunk látni, hanem az eredeti tárgyat fogjuk két darabban látni, csak valamivel kisebb méretben, mint az eredeti. Ha a darabokat tovább daraboljuk, minden kis darab az eredeti egész képet tartalmazza.

behold14Az ” egész a részletekben” megközelítéssel teljesen új utak nyílnak a természettudományok előtt. A holografikus struktúrák szétdarabolása nem az építőkövekhez, hanem kisebb egészekhez vezet. A szubatomi részecskék nem azért képesek egymással kapcsolatban maradni, függetlenül a távolságtól, mert valami titokzatos jel áramlik közöttük, hanem azért, mert a szétválasztottságuk nem más, mint a megfigyelőt becsapó illúzió. A valóság valamely mélyebb rétegében ezek a részecskék nem különálló egységek, hanem egy alapvető egész kiterjesztései. (folytatjuk)

3 hozzászólás

  1. Nagyon szépen Köszönöm ezeket az írásokat. Nagyon hálás vagyok érte.

  2. Azt kérem, ha folytatják, nézzenek utána a részecskepárok információközlésének. Nagyon nagy félreértés , hogy a fénynél gyorsabban kommunikálhatnak!

    • Kedves Attila!
      A ma (vasárnap) közzétett folytatásban egyfajta válaszkísérlet születik erre a talányra. A válasz nagyon egybecseng a hindu-buddhista tradíció világképével.

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

;