Az első Nemes Igazság elfogadása

Posted by on 2013/05/08 in Vipassana meditáció | 0 comments

Korábbi bejegyzésemben írtam az aggódásról, amely olyan, mintha egy lyukon keresztül elszivárogtatnánk az energiánkat. Csak akkor tudjuk ezt a szivárgást – ami szenvedést okoz – megszüntetni, ha meg próbáljuk megérteni magát a jelenséget. A vipassana meditáció gyakorlásával képesek vagyunk megismerni és megérteni a valóságot, a meditáció pedig elvezet bennünket a Négy Nemes Igazság megértéséhez és elfogadásához. 14380d35bb91c670892c5c1a7567076d

A Négy Nemes Igazság: a lét szenvedés, a szenvedésnek oka van, a szenvedést meg lehet szüntetni, a szenvedés végéhez vezető út a Nemes Nyolcrétű Ösvény. Az első, a szenvedés Nemes Igazsága azt jelenti, hogy a szenvedés létezik a valóságban. Az aggódás szenvedés. A nyugtalanság, az idegeskedés, a frusztráció, és a csalódottság, szenvedés. Általában nem fogadjuk el ezeket a szenvedéseket. Ehelyett megpróbáljuk igazolni saját érzelmi reakciónkat, mint például a nyugtalanságot is. Másokat próbálunk hibáztatni a saját idegességünk miatt, ahelyett, hogy megpróbálnánk megérteni és elfogadni azt. A szenvedés elválaszthatatlan része az életnek. Így aztán, amikor meditálunk, látni fogjuk ezeket a dolgokat. Elfogadjuk a szenvedést, és megpróbáljuk megérteni. A vipasszana meditáció az Első Nemes Igazság megértéséről szól, egy egyetemleges élmény. Ez nem a Buddhának, nem nekem, hanem annak szól, aki meditál. Nem oszthatjuk meg a saját meditációs eredményünket, de annak hiánya viszont nyilvánvaló: az elménk állapota a környezettel való kapcsolatunkban visszatükröződik, vagy mélyen meghatározott attól függően, hogy meditálunk-e avagy sem. Ezért fontos meditálni.

A következő írásaimban tehát magáról a meditációról, annak technikájáról és még sok egyéb ezzel kapcsolatos dologról fogok írni.

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

;